מאת : דויד מירז מטפל ברפואה משלימה, בתחום המגע (עיסוי רפואי, שיאצו, רפלקסולוגיה, דיקור סיני לבעיות אורתופדיות | דיקור יבש מערבי )
מתמחה בעיסוי נשים בהריון | פציעות ספורט | גוף ונפש
מה החשיבות של ויטמין B12 ?
הוא נחשב לכוכב העולה בעולם הוויטמינים ולא בכדי. לוויטמין B12 יש תפקידים משמעותיים בבריאות ובתפקוד תקין של הגוף. גוף האדם זקוק לוויטמין B12 כדי לייצר DNA, החומר הגנטי של התאים, תאי דם אדומים, חלבונים, הורמונים, שומנים ועוד. ויטמין B12חיוני לבריאות העצבים, למערכת חיסון חזקה ויש לו תפקיד חשוב בהפחתת הסיכונים של אירועים מוחיים ואירועים לבבים ובתהליך של חילוף החומרים בגוף.
על אף החשיבות של ויטמין B12, מחסור בוויטמין הוא תופעה שכיחה בכל העולם המערבי וגם בישראל.
ויטמין B12– כל מה שחשוב לדעת, בקצרה!
- ויטמין B12 חיוני לייצור החומר הגנטי של התאים, הוא המפקח על תהליך יצירת התאים החדשים בגוף ופגיעה בתהליך זה עלולה להביא לאנמיה חמורה.
- הוא מסייע ביצירת המיאלין, מעטפת התא אשר מבודדת את תאי העצבים מסביבתם. פגיעה במיאלין גורמת להפרעה במערכת העצבים.
- הגוף אינו מייצר את ויטמין B12 ואפשר לצרוך אותו באמצעות מזון מן החי, מזון המעושר בוויטמין ובתוספי תזונה.
- בדיקת דם פשוטה תגלה לכם אם אתם סובלים מערכים נמוכים של ויטמין. אם אתם אכן סובלים מערכים נמוכים, מחסור משמעותי בוויטמין מטופל באמצעות טבליות למציצה או באמצעות זריקה.
- לעומת ויטמינים אחרים שאינם נאגרים בגוף, ויטמין B12 נאגר בגוף והוא מאוחסן בכבד, אפילו בכמויות גדולות.
- עודף ויטמין אינו גורם לתופעות לוואי. ויטמין B12 הוא מסיס במים כך שהגוף סופג את הכמויות הנדרשות והשאר מופרש באמצעות השתן . ובנוסף, זהו אינו ויטמין רעיל וגם אם הגוף יצבור עודפים, זה לא יזיק לו.
- מחסור בוויטמין עלול להיגרם בשל סיבות רבות כמו תזונה דלה בוויטמין, ירידה בספיגה של הוויטמין בשל בעיות במערכת העיכול כמו מחלות מעיים דלקתיות, מחלת צליאק, אי ספיקה של הלבלב וזיהומים במערכת העיכול. בשל מחלות אוטואימוניות כמו מחלות בבלוטת התריס, וטיליגו ועוד הגורמות לבעיות של ספיגה בוויטמין או בשל נטילת תרופות העלולות להפחית את הספיגה של וויטמין.
- קשישים בגיל מבוגר עלולים לסבול מחוסר בוויטמין בשל תזונה דלה, נטילת תרופות, בעיות ושינויים במערכת העיכול כתוצאה מהגיל.
- נשים הרות ומינקות עלולות גם לסבול ממחסור בוויטמין.
הידעתם, מחסור בוויטמין עלול להיות מסוכן!
מחסור בוויטמין עלול לגרום לאנמיה, מצב שבו כדוריות הדם אינן מיוצרות ביעילות וכתוצאה מכך נגרם מחסור בחמצן ובאנרגיה לתאי הגוף. אנשים הסובלים מאנמיה נעשים חיוורים, חלשים, עייפים, חסרי מרץ ורגישים מאוד לקור.
מחסור חמור בוויטמין B12 עלול לגרום לנוירופתיה, מצב שבו יש פגיעה בתאי העצבים ובתפקוד שלהם. אנשים הלוקים בנוירופתיה עלולים לסבול מתחושות של עקצוץ, תחושה של נימול, של בעירה, חוסר תחושה בקצות העצבים או ודקירות בקצות העצבים ברחבי הגוף, במיוחד בידיים וברגליים.
בגיל מבוגר מחסור בוויטמין עלול לגרום למחלת הדמנציה, לבלבול, לדיכאון ולהפרעות בזיכרון.
מחסור בוויטמין B12 עלול לגרום לפגיעה בתיאבון, לירידה במשקל ולתחושה של חולשה ועייפות.
שימו לב: זיכרון לקוי, בעיות בחשיבה, דופק מהיר, דיכאון , כאבים בפה או בלשון, ראייה מטושטשת, עור צהוב ועצירות עלולים להעיד על מחסור בוויטמין B12!
איך מטפלים?
הגוף אינו מסוגל לייצר ויטמין B12 בכוחות עצמו, אך אפשר להשיג אותו בתזונה מן החי כמו ביצים, בשר, פירות ים וחלב ובתוספי תזונה.
ויטמין B12 נמצא בעיקר בבשר בקר, בכבד בקר, בעוף, בהודו, בדגים, בעיקר בפורל או בדג סלומון ובצדפות.
ויטמין B12 אינו מצוי במאכלים מהצומח, אך יש מספר מאכלים אשר הועשרו בוויטמין B12 כמו למשל דגני בוקר או גם שמרי בירה. אם אתם צמחוניים ואינכם צורכים מזון מן החי, מומלץ להרבות המאכלים המעושרים בוויטמין B12.