הקשר בין הגוף לנפש הוא אחד הקשרים המופלאים בטבע ובעולם כולו. הגוף והנפש הם שני עמודי התווך של תורת הריפוי ההוליסטי ושל חיים מאושרים ובריאים. חכמי התרבות של המזרח כבר הבינו את זה לפני אלפי שנים, והבנה והאמונה בכך היא הבסיס לעקרונות הרפואה העתיקה בתחומי הריפוי במשך אלפי שנים ועד היום.
בעבר, הרפואה המערבית נטתה להאמין כי בריאות הגוף אינה קשורה בהכרח למצבו הנפשי של האדם. חכמי הרפואה המערבית סברו שאם אדם יקפיד על אוכל בריא, פעילות גופנית ושינה מספיקה הוא אמור להיות בריא בלי קשר לרגשות שונים כמו לחצים, תסכולים, עצבות ועוד.
לכאורה, זו הייתה אבחנה הגיונית. שהרי גוף ונפש אלו שני מושגים הפוכים. הגוף הוא עניין חיצוני ואובייקטיבי ואילו כל מה שקשור לנפש כמו רגשות, קונפליקטים, תהיות ועוד אלו נושאים סובייקטיביים אשר מתהויים בתוכנו. הניגוד הבסיסי בין שני המושגים הנציח בעבר את ההנחה שאין קשר בין הגוף והנפש.
אך כיום, בעקבות מחקרים רבים שנעשו בתחום, גם העולם המערבי מבין את מה שהבינו חכמי המזרח כבר לפני אלפי שנים. בין הנפש לבין הגוף קיים קשר הדדי, קשר שאי אפשר לנתק אותו. הגוף משפיע על הנפש והנפש משפיעה על הגוף.
תופעות גופניות המוכיחות את הקשר שבין הנפש לגוף
כולנו יודעים איך מתח חרדה ודאגות עלולים להשפיע על עור הפנים ואיך רגשות עלולים להתבטא לעתים בתופעות גופניות. כאשר אנו מתרגשים או לחוצים אנחנו עלולים לסבול מכאבי בטן, מכאבי ראש ולהפך. אם הגוף חלש ואנו סובלים מכאבים, מצב הרוח שלנו יהיה ירוד ואולי אף נחווה כעסים וחרדות.
לעומת זאת, כאשר אנו חווים התרגשות גדולה, כאשר יש לנו מצב רוח נהדר, מסיבות שונות, אנו מצליחים להתגבר על קשיים גופניים או על מאמץ גופני מתמשך במיוחד כאשר אנו עומדים בפני משימה שחשוב לנו להשלים אותה. לעתים קרובות, לא נרגיש בצמא או ברעב ונפעל מתוך אנרגיות שמבחינה הגיונית לא ברור לנו מה המקור שלהם.
מנגד, מצבים של עומס בעבודה, לחצים, חששות ודאגות עלולים להביא אותנו למצב של תשישות נפשית וגופנית כאחד. פעמים רבות, התשישות הנפשית תתבטא בהתפתחות מחלות שונות.
מחקרים רבים מעידים על הקשר שבין המצב הבריאותי של הגוף לבין נפש האדם. תשישות נפשית מתמשכת עלולה לגרום למחלות כרוניות ולסיכויים נמוכים של החלמה ממחלות לב או מאירוע מוחי ועוד.
מחקרים שחקרו את דלקות המעי הגס מצאו שיש קשר בין חומרת התסמינים לבין מצוקה נפשית. ככל שתסמיני המחלה החמירו, כך גם גברה המצוקה הנפשית. לחץ, משברים ותשישות נפשית עלולים לגרום להתלקחות המחלה שלא אחת גם היא יוצרת לחץ בעצמה, לחץ המעצים את תסמיני המחלה. וכך מצא את עצמו החולה במעגל קסמים אשר מוביל להחמרה במצב הן במצב הגופני והן במצב הנפשי. רק שינוי ההתייחסות וההקלה על מצבי הלחץ והסטרס הביאו לשיפור המחלה הגופנית ובהמשך גם לשיפור במצב הנפשי.
מערכת העצבים – גוף או נפש?
מערכת העצבים מורכבת משתי מערכות מרכזיות, סימפטטית ופרה- סימפטטית. המערכת הפרה סימפטטית פועלת כאשר הגוף רגוע, במצב זה הלב פועם בקצב הרמוני ומאפשר תפקוד תקין של מערכת החיסון ושל מערכת חילוף החומרים.
כאשר אנו נלחצים מופעלת המערכת הסימפטטית. מערכת זו מגבירה את קצב הלב, היא משבשת את חילוף החומרים התקין, מפריעה לפעילות תקינה של מערכת העיכול ומחלישה את מערכת החיסון.
כאשר אנו מקיימים אורח חיים עמוס בלחצים, בדאגות ובחששות. המערכת הסימפטטית שולטת בגוף. למרבה הצער העידן המודרני מאופיין במצבי לחץ ועומס, ולכן המערכת הסימפטטית פועלת “בתפוקה מלאה”, מערכת החיסון נחלשת, אנחנו חווים מחלות שונות, הגוף מדכא תהליכי ריפוי טבעיים ומאיץ את תהליך ההזדקנות.
הרפואה המשלימה מאמינה בקשר בין הגוף והנפש ומציעה סוגי טיפולים שונים כמו טיפולי מגע, הרפיה של נשימות וצמחי מרפא שתפקידם להרגיע את המתחים והלחצים, לסייע בתהליכי הריפוי ולהביא לבריאות טובה.